Juhanin väärät ja oikeat mielipiteet kyllä käytäntö opettaa

Metsänhakkuista ja niiden kestävyydestä. Ja vähän muustakin osa2

Jatketaan edellisestä kirjoituksesta, jotain uutta ja jotain vanhaa. Hakkumääristä, niiden kestävyydestä ja teollisuudesta nyt kuitenkin. Ja edelleenkin näin kouluttamattoman metsänomistajan näkökulmasta.

Suomen metsät kasvavat enemmän kuin koskaan. Syistä tähän voidaan olla eri mieltä mutta varmaa on että yhtä ainoaa ja oikeata kantaa on tuskin olemassakaan. Viime vuonna teollisuus käytti ilmeisesti enemmän kotimaista puuta kuin koskaan aikaisemmin. Tähänkin on tietysti monia syitä mutta en ala niitä tässä perkaamaan. Joidenkin huolena on ollut että hakkuumäärät ovat kestämättömiä. Onko huoli turha vai ei, niin siihenkin on monia näkökantoja. Varsinkin uusien mahdollisten investointien jälkeen? Muotisana on tänään hiilinielu mutta siihen en ota kantaa koska sillä ei ole minun mielestäni globaalisti mitään merkitystä. Itse keskityn siihen että metsät voivat hyvin.

Yksinkertaisesti ajateltuna metsää ei saisi koskaan hakata enempää kuin se kasvaa. Noin niin kuin suuremmassa mittakaavassa. Mutta pienemmässä mittakaavassa toki voi niinkin tehdä ja joskus se on jopa välttämätöntä. Suomen metsistä ovat yksityisomistuksessa noin 60%. Keskimääräinen tilakoko on 30 ha. Valtio omistaa metsistä n 26% joista suojeltuja metsiä on noin puolet. Loput ovat sitten metsäteollisuuden tai yhteisöjen omistamia metsiä. Yksityisiä metsänomistajia on yli 600000 kun lasketaan mukaan perikunnat ja muut jotka omistavat yli 2 ha metsää. Ei siis tarvitse potea huonoa omaa tuntoa siitä jos joutuu hakkaamaan enemmän kuin metsä kasvaa, koska tilakoko on niin pieni. Hakkuut tehdään tarpeen mukaan jos ne vain saadaan kaupaksi.

Talousmetsien omistajilla tärkein lajike on tukkipuu. Ilmiselvästi, koska sen hinta on 3,5 kertainen verrattuna kuitupuuhun joka on metsätilan sivutuote. Se millä metsänhoitotavalla tätä tavoitellaan on jokaisen omassa hallinnassa. Siihen voi pyrkiä eri tavoin mutta kaikki riippuu tietysti millaisella maalla puusto kasvaa ja mikä on puuston tämänhetkinen tilanne. Yhtä oikeaa vastausta ei ole. Paljon myös riippuu siitä millaista metsää omistaja haluaa kasvattaa, ja mieltymyksiä on monia. Kukin tehköön niinkuin parhaaksi näkee.

Joka tapauksessa Suomen metsät ovat kasvaneet vuosikymmeniä enemmän kuin niistä on hakattu. Ihan näin maalaisjärjelläkin ajatelllen tämä tarkoittaa hoidetun metsän kannalta joka vuosi kasvavaa hakkuurästiä. Ja valitettavsti ne rästit kohdentuvat pääsääntöisesti nuorten metsien hoitoon ja ensiharvennuksiin, koska ne eivät yhtiöitä kuitenkaan kiinnosta kun puuta saadaan kerättyä kannattavammin muualtakin. Nyt kun tukin kysyntä on saavuttanut ainakin toistaiseksi huippunsa alkavat yhtiöt kiinnostua myös ensiharvennusleimikoista ja hintakin alkaa olla pikkaisen nousussa. Ei välttämättä enään jousu maksun puoelle kun niistä kauppaa tehdään. Ja metsän kasvu vain tykkää tällaisesta.

Kyllähän metsäyhtiöt ovat tietoisia siitä että sellutehtaille puuta piisaa ja vielä edullisesti, eivät he muuten tällaisia investointeja kaavailisi. Mutta kun nykyään ovat nämät kaiken maailman besserwisserit jotka vain huutavat lukujen perään, sen kummemmin välittämättä mistä nämä luvut tulevat. Ja jostain syystä he saavat äänensä kuuluviin lehdistössä parhaiten, vaikka heidän väittämillään ei olisi mitään todellisuuspohjaa.

Loppukaneetiina voisin todeata että en minä ainakaan ole huolissani Suomen hakkuumäärien kestäävydestä millään tavalla. Kestää todellakin vuosia ennen kuin hoitorästit on käsitelty ja tämä taas aiheutta lisää metsän kasvua ja samalla nitä kertyy koko ajan lisää. Ilolla otan vastaan pohjoisen biotehtaat vaikka eivät ne minua kosketakaan. Siitä hyötyy koko kansantalous ja metsien tilanne vain paranee samalla kun kasvu suurenee. Ja huoli metsien riittävyydestä on kyllä melko turha. Eivät yksityiset metsänomistajat myy puuta enempää kuin sitä hakattavaksi on. Ka tuskin valtiokaan. Tai metsäyhtiöt. Metsälaki koskee heitäkin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat